Soorten schakels

 

Een woordenlijst van alle soorten sieraden schakels. Een handig overzicht om de juiste keuze te maken voor als je een schakelketting, armband of ander sieraad met schakels wilt kopen.
► Shop schakelkettingen

 


Anker ketting/Basis schakelketting

Dit is de meest bekende klassieke anker schakelketting met eenvoudige ovale of ronde schakels. De schakels sluiten elkaar om en om liggend en staand aan. 


Ronde schakelketting

Een ketting met aaneensluitende gesoldeerde ronde schakels.


Platte schakelketting

Een ronde basis schakelketting met aaneensluitende gesoldeerde platte/vlakke ronde schakels.


Gedraaide schakelketting

Een ketting met gedraaide gourmet schakels.


Infinity schakelketting

Een infinity schakelketting heeft platte ovale schakels om en om afgewisseld met een kleinere formaat Infinity/8 vormige schakels.


Rolo ketting

Rolo-ketting bestaat uit ovale of ronde schakels. Deze schakels zijn meestal plat aan de binnenkant en kleiner en dikker dan een basis schakelketting, wat de ketting een zware en stevige uitstraling geeft. Deze schakels worden vaak gebruikt voor bedelarmbanden. Dit type schakelketting kan met of zonder (zware) hanger gedragen worden.


Venetiaanse ketting

De Venetiaanse schakelketting is zeer populair vanwege zijn geometrische eenvoud en klassieke uitstraling. De ketting is gemaakt van platgewalste plaatjes die worden gevormd tot vierkante kubus schakels. 


Gourmet/Cuban

De Gourmette-ketting is een variatie op de gewone basis schakelketting, maar de ronde of ovale schakels zijn gedraaid en meestal vlak afgeslepen (diamant geslepen), zodat de schakels mooi plat in elkaar overvloeien. Deze schakelketting heeft de grootste variatie aan breedten, variërend van enkele millimeters tot enkele centimeters. De gourmet schakels zijn populair bij heren sieraden.


Figaro

De schakels van een Figaro-ketting zijn hetzelfde als een Gourmet ketting maar tussen iedere één tot vijf gourmetschakels zit een langere verbindingsschakel. Dit type sieraad is ontstaan in Italië en vernoemd naar de populaire Italiaanse opera Het huwelijk van Figaro. De Figarope ketting is een variant van de Figaro ketting. De Figaro schakels van een Figarope ketting zijn gedraaid om een geweven touw effect te creëren.


Vossenstaart/Foxtail

De Vossenstaart ketting maakt gebruik van een lus schakel ketting die bestaat uit twee rijen van schuine ovale schakels. Deze schakels zijn verbonden door een reeks van platte ringen in het midden van de ketting. Elke rij staat in een hoek van 45 graden tegenover elkaar. Dit creëert een gevlochten of geweven effect die het uiterlijk van de haren op de staart van een vos geeft. 


Bolletjesketting

Een bolletjesketting bestaat uit balletjes in plaats van schakels. Deze bollen of balletjes kunnen massief of hol zijn om het gewicht te verminderen. Ze kunnen met regelmatige tussenruimten langs de lengte van de ketting worden bevestigd met verbindingsstangen of direct naast elkaar worden geplaatst. 


Saturn ketting

De Saturn-ketting bestaat uit een rij schakels afgewisseld met bolletjes kralen. De Saturn ketting wordt vaak gebruikt voor rozenkrans sieraden.


Cardano

De Cardano ketting is een zeer stijlvolle gesoldeerde schakelketting die eenvoudig is, maar met een prachtig afwerking. Het bestaat uit eenvormige reeks rechthoekige decoratieve schakels die mooi gevlochten in elkaar overlopen.


Tarweketting/Wheat/palm/spiga

Een Tarwe ketting, ook wel Wheat/Palm of Spiga genoemd bestaat uit in elkaar rond verweven V-vormige schakels die een geweven touw effect creëren. De Spiga/Tarweketting is erg stevig maar minder flexibel. 


Franco ketting

Franco-kettingen zijn enorm populair dankzij het unieke, flexibele, stevige en veerkrachtige ontwerp. Het is een Wheat/palm/spiga variant ketting die bestaat uit in elkaar verweven V-vormige schakels met een vierkante zijprofiel. De ketting is ontstaan in Italië en is verkrijgbaar in elke breedte van vier millimeter tot acht millimeter. Deze ketting is stevig maar minder flexibel dan andere kettingen en kan zware hangers ondersteunen. Om deze reden is dit type ketting erg populair in de hiphopcultuur, in het bijzonder bij rap muziekartiesten.


Bamboo schakelketting

De Bamboo schakelketting bestaat uit een rij cylindervormige schakels afgewisseld met bolletjes kralen.


Visgraat schakelketting/Herringbone

Visgraat ketting bestaat uit meerdere rijen van 'v' vormige schakels die volledig plat liggen waardoor het zeer prettig is om het dragen. De richting van deze links wordt afgewisseld met elke nieuwe rij die het visgraatpatroon creëert. 


Cobra

De cobraketting is een standaard kabelketting die vlak/plat is gehamerd of gezaagd tot een ketting met platte driehoekige schakels.


Anker/Marine ketting/Gucci/ fantasie schakels

De ankerketting is een klassieke schakelketting die extra sterk is vanwege de constructie. Het ontwerp is geïnspireerd op een ketting die wordt gebruikt om een anker aan een boot te bevestigen. Het heeft herhaalde ovale links die horizontaal en verticaal zijn gerangschikt, meestal met een verticale balkje in het midden van elke schakel.


Figarucci

De Figarucci-ketting is een variant van de ankerketting , maar met gedraaide vlakke ovale schakels en net als bij de ankerketting een verticale balkje in het midden van elke schakel.


Fijne schakelketting

Een fijne schakelketting is een fijne en delicate basis schakelketting met schakels kleiner dan 2,5 mm.


Dubbele schakels

De ketting is gebaseerd op een basis schakelketting of ronde schakelketting maar dan met dubbele of driedubbele schakels.


Lange schakels

De ketting is gebaseerd op een standaard ronde schakelketting , maar dan met uitgerekte schakels in plaats van ronde schakels. Dit geeft een aantrekkelijke lichte en open effect aan het sieraad.


Nugget/ gedraaide serpetine

Nugget-ketting is een kronkelige ketting. De schakels worden gesoldeerd en gehamerd tot een ketting met in elkaar vallende 's' vormige schakels, vervolgens worden de schakels een kwartslag gedraaid zodat de schakels het uiterlijk van een goudklompjes krijgen.


Prince of Wales

Prince of Wales-ketting is gemaakt van kleine ronde schakels, waarbij de schakels onderling steeds met vier andere verbonden zijn. Het resultaat is dat het op een touw lijkt en stevige constructie is vanwege de extra connectiviteit tussen schakels.


San Marco

De San Marco-ketting bestaat uit lange en afgeronde schakels die enigszins lijken op macaroni. Deze schakels zijn zijdelings naast elkaar geplaatst in een hoek van 45 graden.


Omega

Omega-ketting is een brede ketting en bestaat uit kleine afzonderlijke ronde platen die naast elkaar liggen. Dit type ketting is populair vanwege zijn algehele sterkte en reflecterende spiegelachtige glans. De omega-ketting is niet helemaal rond maar halfrond/vlak rond en is er een onderliggende draad of gaas om deze platen te ondersteunen. 


Popcorn/Coreana

De Popcorn-ketting komt oorspronkelijk uit Italië. Het is net als popcorn, delicaat, zacht en licht en daarom zeer comfortabel om te dragen. De Popcorn-ketting bestaat uit holle concaaf gevormde schakels die gelijkmatig verdeeld worden op elke rij. 


Cascade

Een Cascade ketting bestaat uit twee touwen of ronde draad die in elkaar zijn rondgevlochten.


Rope

Een rope ketting bestaat uit kleine schakels die in elkaar verweven zijn en in twee strengen om elkaar zijn rondgevlochten.


Serpentine

De Serpetine ketting bestaat uit gehamerde 's' vormige schakels die zijdelings in elkaar overlopen.


Slangenketting

De slangenketting bestaat uit gladde ronde platen of ringen met een lichte buiging in het midden. Ze zijn nauw met elkaar verbonden om zo een doorlopende flexibele buis te vormen met een licht zigzageffect, die doet denken aan een slangenhuid. Het heeft een vrijwel gesloten oppervlakteprofiel dat zorgt voor een zeer elegante en flexibele ketting, perfect voor een kettinghanger. 


Milano ketting

De Milano ketting is gemaakt van platgewalste ringetjes die worden gevormd tot een stijlvol, chique patroon.


Singapore

Een Singapore ketting bestaat uit een reeks platte diamand geslepen ruitvormige schakels. Vervolgens worden deze ruitvormige schakels gedraaid en afgeplat om een ketting te vormen. Dit proces resulteert in een ketting met schakels die licht reflecteren vanuit verschillende hoeken, waardoor de ketting een sprankelend uiterlijk krijgt en een aangename natuurlijke ronding.


Koningsketting/Byzantine

De koningsketting bestaat uit schakels die in paren verticaal en horizontaal met elkaar zijn verbonden en teruggevouwen. Het is een  ingewikkelde kettingontwerp van oude oorsprong die teruggaat tot de 5e eeuw. Het is verkrijgbaar in zowel vlakke, vierkante als ronde stijlen. Deze luxe ketting ontwerp wordt vooral gebruikt bij gouden en zilveren heren kettingen en armbanden.


Book schakelketting

Het elegante ontwerp van de book schakelketting was een populaire sieraad in de Victoriaanse tijdsperk. Het ontwerp van de schakels heeft de vorm van boekbanden.


Bar/staafjes schakels

Staafjes schakelketting bestaat uit staafjes afgewisseld met kleine ringetjes. De staafjes kunnen glad, gescheiden doordie gebogen, decoratief, langwerpig, hol, gevormd, massief, gedraaid of een combinatie hiervan kunnen zijn. Deze gevarieerde stijl van sieradenketens wordt ook wel link- en barketen genoemd.


Treinrails

Treinrails schakelketting heeft twee doorlopende lijnen met dwarsbalken. Omdat de schakels een ketting vormen wat op een treinrails lijkt wordt het een treinspoor ketting genoemd.


Mesh

Een Mesh-ketting is gemaakt van een zeer fijne draad die wordt geweven tot een buisvormige ketting. Mesh kettingen zijn doorgaans breder dan normale kettingen.


Hartjes schakels

Een ketting met aaneensluitende gesoldeerde hartjes vormige schakels.


Dragon/draak schakelketting

Een dragon schakelketting is een dikkere soort ketting die bestaat uit in elkaar verweven V-vormige dubbele schakels.  Dit creëert een gevlochten of geweven effect die het uiterlijk van het lijf van een draak krijgt. De sluiting van een Dragon/draak schakelketting heeft de vorm van de kop van de draak.


Fietsketting

Een fietsketting sieraad bestaat uit schakels dat is geïnspireerd door een ketting van een fiets of motorvoertuig.


Strass ketting/tennis armband

Een strassketting of tennisarmband bestaat uit een reeks vierkante zettingen met glaskristallen/zirkoina steentjes. De zettingen met steentjes zijn meestal met elkaar verbonden met platte staafjes, waardoor de ketting flexibel kan bewegen. Deze ketting is zeer veelzijdig en kan worden gebruikt als een op zichzelf staande ketting of worden verwerkt in andere soorten sieraden.


Bismark

Bismark-ketting wordt gemaakt van twee schakelkettingen waarvan de zijkanten vervolgens netjes aan elkaar worden gesoldeerd om zo een parallelle ketting van schakels te vormen.


Ladder schakels

Deze haakketting is zeer eenvoudig van ontwerp met een ronde schakel met twee teruggevouwen uiteinden die de haak vormen die in de volgende schakel aansluit.


Marquis/markies ketting

De Marquis ketting ontleent zijn naam aan de Markies geslepen edelsteen. Markies is een langwerpige ovale vorm met puntige uiteinden. Men vermoedt dat dit ontwerp vernoemd is naar de markiezin de Pompadour die de maîtresse was van Lodewijk XIV. De Marquis ketting bestaat uit Markies vormige schakels afgewisseld met eenvoudige ringetjes.


Panter

De panter ketting is een platte ketting die bestaat uit 3 of meerdere rijen rechthoekige afgeronde schakels die net niet naast elkaar liggen met meestal een halve schakel als tussenruimte. 


Ring met connector schakels

Ring en connector ketting is een variatie op de gewone schakelketting. De ketting bestaat uit langwerpige schakels die aan elkaar verbonden zijn met ringetjes.


Peanut schakelketting

Peanut schakelketting is ketting met golvend pindavormige schakels.


Scroll

De scrollketting bestaat uit gedraaide draad die schakels vormen met een dubbele krul/kronkeling. 


Tile schakels

Een tile schakelketting is een fantasieschakel ketting met tegel/ruitvormige schakels.

 


 Sieraden advies   Sieraden onderhouden    Zilver testen    Ringmatentabel    Oorbel matentabel    Armbandmaat opmeten
 Kettinglengtes    Soorten schakels  Kleurgebruik   Edelstenen   Materiaalsoorten    Gelukssymbolen 


pijltop.jpg

© Copyright Goudkat. Alle rechten voorbehouden.

Sorteer op
 • Stalen schakel ketting
  Stalen schakel ketting

  Stalen ketting.
  Chirurgisch staal basis gedraaide schakelketting.
  De RVS stalen ketting is 55 cm lang en is zeer geschikt voor zware kettinghangers.
  Beste kwaliteit 316L stalen sieraden
  Edelstalen sieraden, Chirurgisch staal…

  € 5,90
 • RVS stalen korte rolo schakelketting
  RVS stalen korte rolo schakelketting

  Stalen rolo schakelketting.
  De RVS Chirurgisch staal basis korte rolo schakelketting kan met of zonder hanger gedragen worden.
  De RVS stalen ketting is 45 cm lang en 3,5 mm breed en zeer geschikt voor zware kettinghangers.
  Beste…

  € 8,90
Sorteer op
© 2011 - 2023 Goudkat | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel