Zilveren sieraden testen

 

Is het sieraad gemaakt van zilver, verzilverd, Alpaca of nep. Veel sieraden lijken misschien gemaakt te zijn van echt zilver terwijl het in werkelijkheid gemaakt is van een ander metaal of het is bedekt is met een dun laagje zilver (verzilverd). Op internet is hier veel over te vinden, maar hoe zit het nou precies? Hier kun je stap voor stap controleren of het sieraad echt zilver is.

Keurteken

Zilveren sieraden met een gewicht van meer dan 8 gram moet in Nederland gekeurd worden met een officieel keurmerk.

Controleer de keurmerk van sieraden met een gewicht van meer dan 8 gram via de website keurtekens.nl  Met een officiële keurmerk kan je er zeker van dat het sieraad van zilver gemaakt is. Deze keurtekens worden namelijk slechts door twee onafhankelijke instanties uitgegeven.

zilver keurmerkjes.jpg

Zilveren sieraden met een gewicht van mindef dan 8 gram -of niet afkomstig uit Nederland? 

De meeste zilveren sieraden die minder dan 8 gram wegen zijn voorzien van een 'gewone' gehalte stempel. Ga niet alleen af op het gehalte stempel, want dit wil niet zeggen dat het sieraad ook daadwerkelijk gemaakt is van echt zilver helaas zijn er ook imitatie zilveren sieraden gemaakt van andere materialen met zo een zilvergehalte stempel.

De gehalte stempels:

925, 999, s925, “ster”, “sterling, “sterling silver“ of zilveren sieraden met een lage(re) zilvergehalte: ‘ “835” en “800”

925.jpg

Stempels op verzilverde objecten:  80, S80, 90, 100, 119, 150 en  ARG 800, ARG 1000, SP, Plate, EP, Quadruple Plate, EPNS, Sterling Cap, silver filled, German Silver, Nickel Silver of Alpaca

arg800.jpg

In het geval dat er een "verzilverd stempel" op zit kan je er van uit gaan dat het niet gemaakt is van massief zilver

Geur

Echt zilver ruikt neutraal, soms een beetje zoet. De meeste metalen hebben een specifieke geur. Ruikt het bijvoorbeeld zuur of naar zelfs naar mest? Dan is het verzilverd.  Alleen als het sieraad met een dikkere laag zilver is bedekt dan ruikt het bijna hetzelfde als massief zilver.

Magnetisch

Indien het sieraad aangetrokken wordt door een magneet, is het geen zilver. Maar let op er zijn meerdere niet-magnetische metalen zoals bijvoorbeeld: koper, brons en aluminium. Als het niet wordt aangetrokken tot een magneet wil het dus nog niet zeggen dat het sieraad echt zilver is.

magneet test zilver.jpg

IJstest

Plaats het sieraad tegen een stuk ijs. Het ijs begint onmiddellijk smelten, alsof het op iets heets gelegd wordt. Vergelijk het maar met andere metalen en het is meestal duidelijk te zien dat massief zilver ijs het snelste doet smelten.

ijstest zilver.jpg

Het sieraad goed gecontroleerd? Dan is het nu tijd voor de meest betrouwbare zilvertest met toetswater.

Zilveren sieraden testen met toetswater

Draag bij het gebruik van toetswater altijd handschoenen en een veiligheidsbril, want salpeterzuur is extreem bijtend. Bij huidcontact direct afspoelen met water en zuiveringszout. Je kan ook overwegen om een zilvertest door een professional te laten doen.

De toetssteenmethode met toetswater- Wrijf het zilveren voorwerp op de toetssteen zodat er een grote en dikke streep achterblijft. Druppel toetswater/ salpeterzuur op  de bekraste steen. Let Op: Dit is een oppervlakte test en kan je niet vaststellen of het massief zilver is of verzilverd, om dit op te lossen kan je het beste een krasje maken, stukje wegvijlen of een putje boren op een onopvallende plek en de test herhalen op het krasje in het sieraad. Indien het om een verzilverde object gaat kun je in de meeste gevallen aan de hand van de kleur het onderliggende metaal messing/koper zien: koper is rood en messing gelig.

Volg de instructies van de test die je gekocht hebt. Analyseer de kleur die is ontstaan door de toetswater. Meestal is de kleurschaal als volgt

 • Helder rood: 99,9% puur zilver/fijnzilver
 • Donkerrood: 92,5% zilver/sterling zilver
 • Bruin: 80% zilver/800 zilver
 • Groen: 50% zilver/625 zilver
 • Geel: lood of tin
 • Donkerbruin: messing
 • Blauw: nikkel

Zilver testen met toetswater op Youtube:

 

Zilvertest zonder chemicaliën (met huis tuin en keuken middeltjes)

Door verschillende redenen raden wij het testen van zilveren sieraden met huishoudmiddeltjes af.  Het betreft een oppervlakte test en daarom is het niet vast te stellen dat het om massief zilver gaat en bovendien zijn sommige zilveren sieraden afgewerkt met een laagje rhodium en zal het daarom een negatieve resultaat geven.

Zilver testen met jodium- Jodium laat op zuiver zilver een zwarte vlek achter (zilversulfide). Jodium is heel moeilijk te verwijderen van zilver.

Lucifertest- Wrijf met een lucifer tegen het zilveren sieraad. Ontsteek het daarna met een andere lucifer. Is de oppervlakte van het sieraad zilver dan ontstaat er een zwarte vlek.

Mosterdtest- Verwarm gele Franse mosterd en doe een druppeltje op het zilveren object. Ook hier zal het een zwarte vlek achterlaten indien de oppervlakte van het sieraad echt zilver is.

 

► Koop echt zilveren Sieraden


 Sieraden advies   Sieraden onderhouden    Zilver testen    Ringmatentabel    Oorbel matentabel    Armbandmaat opmeten
 Kettinglengtes    Soorten schakels  Kleurgebruik   Edelstenen   Materiaalsoorten    Gelukssymbolen 


 

 

pijltop.jpg

© Copyright Goudkat. Alle rechten voorbehouden.

Sorteer op
 • Zilveren cirkel oorbellen met kristallen
  Zilveren cirkel oorbellen met kristallen

  Sterling zilver oorbellen met kristal
  Zilveren ronde cirkel oorknopjes met 6 mm heldere kristallen hangersUitstekende kwaliteit echt sterling zilveren sieraden met 925 zilver merkjes.
  Echt zilveren oorbellen, zilver kettingen,…

  € 23,90
 • Zilveren eenhoorn paard kettinghanger
  Zilveren eenhoorn paard kettinghanger

  Sterling zilveren paard ketting hanger
  Echt zilveren 3-D eenhoorn paardje kettinghangerUitstekende kwaliteit echt sterling zilveren sieraden met 925 zilver merkjes.
  Echt zilveren oorbellen, zilver kettingen, zilveren armbanden,…

  € 19,90
 • Zilveren kruis kettinghanger met zirkonia
  Zilveren kruis kettinghanger met zirkonia

  Sterling zilver kruis kettinghanger
  Echt zilveren kruis hanger met heldere zirkoniaUitstekende kwaliteit echt sterling zilveren sieraden met 925 zilver merkjes.
  Echt zilveren oorbellen, zilver kettingen, zilveren armbanden,…

  € 17,90
 • Zilveren roos oorbellen
  Zilveren roos oorbellen

  Sterling zilver roos oorbellen
  Echt zilveren bloemen roosjes oorknopjesKoop online bijzondere echt sterling zilveren sieraden met 925 zilver merkjes.
  Echt zilveren oorbellen, zilver kettingen, zilveren armbanden, zilveren ringen

  € 19,90
Sorteer op
© 2011 - 2023 Goudkat | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel