Edelstenen & mineralen

 

Edelstenen zijn zeldzame gesteenten, die meestal worden verwerkt in sieraden en accessoires. Bekende edelstenen zijn onder andere diamant, robijn, smaragd, saffier, aquamarijn, topaas, toermalijn, amethist, citrien, carneool, opaal, onyx, turkoois en granaat. Hier vindt je informatie over edelstenen zoals welke edelstenen het beste passen bij ieder sterrenbeeld, hoe je edelstenen kunt onderhouden. 
Shop sieraden met edelstenen


Ga naar edelsteen: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


 

A


Agaat

Agaat is een doorzichtige tot doorschijnende edelsteen met bandpatronen. Agaten zijn meestal amandelvormig en meestal in aardkleuren. Agaat wordt soms kunstmatig van een andere kleur voorzien. Vroeger werden sieraden met Agaat gedragen, omdat de Agaat gezien werd als gelukssteen. Agaat geeft positieve energie en verhoogt het bewustzijn.
Hardheid: 6 7  (HARD)
Vindplaats: Brazilië, Uruguay, Duitsland, Frankrijk en de VS.
Verzorging: Schoonmaken met een lauwwarm sopje met zacht, vloeibaar afwasmiddel of milde zeep. Voorzichtig reinigen met een zachte doek. Daarna afspoelen onder lauwwarm, stromend water. Droogdeppen met een een zachte droge doek. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Tweelingen, Stier, Waterman en Schorpioen.

Amethist

Amethist is een lila tot donkerpaarse, doorzichtige steen met een glasachtige glans.
Amethist is de steen van onthechting en spiritualiteit. Het dragen van sieraden met Amethist bevordert harmonie en helderheid van geest, scherpt het verstand en helpt afstand te nemen. Draag bijvoorbeeld een ketting, armband of ring met Amethist kristal om te helpen afzien van verslavingen en de geest te verheffen.
Hardheid: 7  (HARD)
Vindplaats: Wereldwijd, grootste vindplaatsen Uruguay en Brazilië.
Verzorging: Amethist kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren. Bij voorkeur schoonmaken met gedestilleerd water. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Maagd, Waterman, Vissen.

Aquamarijn

Aquamarijn is een kostbare edelsteen. Aquamarijn is glanzend en doorschijnend, meestal in de kleur blauw maar kan ook gelig of groenig zijn. Vele associëren aquamarijn met rijkdom, verborgen schatten en juwelen. Datzelfde geldt voor smaragd en robijn. Aquamarijn is een heel spirituele steen met een sterk kalmerende werking op lichaam en geest. Het dragen van sieraden met Aquamarijn maakt succesvol, dynamisch, volhardend, doelgericht, ontspannen en vrolijk. Het is daarom ook goed om bijv. een armband met Aquamarijn te dragen als projecten of persoonlijk zaken afgerond moeten worden. Sieraden met Aquamarijn stenen bevordert spirituele groei, intuïtie en helderziendheid en is daarom ook bijzonder geschikt om te dragen tijdens meditatie.
Hardheid: 7,5 - 8  (HARD)
Vindplaats: O.a in Brazilië, Madagaskar, Nigeria, Pakistan, Mexico, India, Ierland, Zimbabwe, Afghanistan en de VS.
Verzorging: Aquamarijn kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren. Bij voorkeur schoonmaken met water. 
Sterrenbeeld: Tweelingen, Weegschaal, Waterman & Vissen.


Aventurijn

Aventurijn - ook wel: aventurien - is mooie groene kwarts met ingesloten deeltjes fuchsiet, een soort mica. Deze deeltjes geven een karakteristieke glinstering, de zogenoemde aventurisatie. Aventurijn is meestal groen van kleur maar kan ook oranje, bruin, geel, blauw of grijs zijn. Het dragen van sieraden met Aventurijn trekt voorspoed en geluk aan en motiveert om dromen waar te maken.
Hardheid: 7 (HARD)
Vindplaats: O.a. Brazilië, India, Zimbabwe en Rusland.
Verzorging:  Bij voorkeur schoonmaken met lauwwarm water. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Stier, tweelingen & maagd.

B


Bergkristal

Bergkristal is waterheldere kwarts. Bergkristal is wit tot kleurloos, doorzichtig en heeft een glasachtige glans. Bergkristal is een steen met enorme geneeskracht. Mentaal bevordert bergkristal concentratie, helder denken.
Een sieraad met bergkristal is een ideaal cadeau omdat de steen staat voor pure liefde en harmonie.
Draag een ring, oorbellen, armband of ketting met bergkristal om je lichaam te zuiveren, reinigen en in balans te brengen. Sieraden met bergkristal helpt tegen misselijkheid, reisziekte en zeeziekte.
Hardheid: 7 (HARD)
Vindplaats: Verschillende plaatsen wereldwijd, grootste vindplaats de Alpen
Verzorging:  Schoonmaken bij voorkeur met een droge zachte doek. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Leeuw & Steenbok.

Bloedsteen

Bloedsteen/Heliotroop/Hildegard jaspis is een donkergroene steen met rode vlekjes (veroorzaakt door ijzeroxide) . De bloedsteen is de steen van balans en harmonie.
Hardheid: 5,5 - 6,5  (ZACHT)
Vindplaats: O.a. gevonden in India, Australië, Brazilië, China en Tjechië.
Verzorging: Schoonmaken bij voorkeur met een zachte droge doek. Contact met water zo veel mogelijk vermijden. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Ram.

C


Carneool

Carneool is een doorschijnende tot ondoorzichtige kwartssoort die meerdere tinten kan hebben, van geel tot oranje tot bruin. Draag een ring, armband of ander sieraad voor motivatie en zelfvertrouwen. Carniool maakt standvastig, behulpzaam, idealistisch, trekt succes aan en bevordert het vermogen om problemen snel en pragmatisch op te lossen. Een sieraad met carneool beschermt tegen negatieve emoties van andere mensen zoals jaloezie en woede.
Hardheid: 6 - 7  (GEMIDDELD HARD)
Vindplaats: Carneool ontstaat in vulkanische en verweringszones. O.a. gevonden in India, Egypte, Brazilië en Uruguay.
Verzorging: Carneool kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren. Bij voorkeur schoonmaken met water. Deze edelsteen nooit ultrasoon reinigen.
Sterrenbeeld: Ram, Kreeft, Leeuw & Maagd.

Chalcedoon

Chalcedoon is een halfedelsteen en een variëteit van het mineraal kwarts. De kleur is bijna wit tot lichtblauw, vaak met strepen. Chalcedoon heeft een sterke invloed op de communicatie. Chalcedoon maakt welsprekend, diplomatiek, sociaal, optimistisch, vrolijk, creatief, open, enthousiast en bevordert saamhorigheid in groepen. Draag sieraden met Chalcedoon voor meer zelfinzicht, zelfvertrouwen. Het dragen van bijvoorbeeld een ring, armband of ander sieraad met chalcedoon heeft een positieve werking op het geheugen en kalmeert op stressmomenten en is daarom een goede sieraad om te dragen tijdens examens. Het is dé steen voor mensen die driftig, snel geraakt of snel beledigd zijn. Chalcedoon leert je beter naar je eigen lichaam te luisteren en hierop te reageren.
Hardheid: 6,5 - 7 (HARD)
Vindplaats: O.a. Brazilië, Madagaskar, Uruguay, India, VS en Groot-Brittannië. 
Verzorging: Chalcedoon kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.Schoonmaken bij voorkeur met een vochtige zachte doek of afspoelen onder stromend water.
Sterrenbeeld: Kreeft, Tweelingen & Boogschutter.

Chrysocolla

Chrysocolla is een koperhoudende edelsteen en is meestal blauw, groen of turquoise van kleur met gele en/of (roest)bruine vlekjes. Het dragen van sieraden met een Chrysocolla edelsteen werkt kalmerend, verminderd stress en geeft weer energie om door te gaan.
Hardheid: 2,5 - 3,5  (ZACHT)
Vindplaats: O.a. in de Verenigde Staten (Arizona), in het Oeralgebergte in Rusland en in Australië (Broken Hill).
Verzorging: Vermijd contact met parfum-houdende producten en transpiratie om dofheid en verkleuringen van de steen te voorkomen. Schoonmaken bij voorkeur met een zachte droge doek.
Sterrenbeeld: Maagd, Stier, Tweelingen & Waterman.

Citrien

Citrien is een vrij zeldzame citroengele variëteit van kwarts. Citrien is geel of oranjebruin van kleur. Citrien is een zonnige en verwarmende steen. Teleurstellingen zijn gemakkelijker te verwerken met citrien. Het dragen van sieraden met citrien bevordert  zelfrespect, creativiteit en het  geeft energie. Draag bijv. een armband van citrien of een ring met citrien steen voor een goede ondersteuning bij studies als geologie, geschiedenis en sociologie.
Citrien trekt geluk, voorspoed, succes, rijkdom en overvloed aan en stimuleert de drager om dit met anderen te delen.
Hardheid: 7 (HARD)
Vindplaats: De belangrijkste vindplaatsen zijn Brazilië, Madagaskar en de voormalige Sovjet-Unie.
Verzorging: Citrien kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren. Schoonmaken bij voorkeur met lauwwarm water.
Sterrenbeeld: Tweelingen & Leeuw.

 

D


Diamant

Diamant is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt .De steen kan kleurloos zijn maar ook geel, bruin, groen, blauw, roze en rood. Diamant is een zuivere, geconcentreerde lichtenergie en bijzonder krachtig en intens. Het versterkt de verbinding met Goddelijke en hogere energieën en bevordert hierdoor spirituele inzichten en helderziendheid. De steen kan naar binnen gericht ook belangrijke inzichten geven en diepe lagen de bewustzijn bereiken. Diamant versterkt de werking van andere edelstenen. Een diamant kan tijdens een meditatie op het derde oog geplaatst worden voor een sterk inzichtgevende en transformerende werking. Omdat de energie van diamant zo krachtig is en andere energieën versterkt, is het belangrijk om deze steen alleen te gebruiken als u emotioneel in balans bent.
Hardheid: 10 (HARD)
Vindplaats: O.a. gevonden in Centraal en Zuid afrika, Canada, Brazilië, India en Autralië.
Verzorging: Schoonmaken in een warm sopje met zacht, vloeibaar afwasmiddel. Voorzichtig borstelen met een zachte tandenborstel. Daarna afspoelen onder lauwwarm, stromend water. Droogdeppen met een een zachte droge doek. Diamant kan worden gereinigd middels stoomreiniging of ultrasone reiniging.
Sterrenbeeld: Ram & Leeuw.

Diopsied

Diopsied is doorzichtig tot doorschijnend grijs, bruin, verschillende groentinten of kleurloos met een glasachtige glans. Diopsied helpt bij het verwerken van trauma's en helpt bij het loslaten van negatieve emoties en stress.
Hardheid: 6 (GEMIDDELD HARD)
Vindplaats: Italië, Rusland, Oost-Sibirië.
Verzorging: Vermijd contact met parfum-houdende producten en transpiratie om dofheid en verkleuringen van de steen te voorkomen. Schoonmaken bij voorkeur met een zachte droge doek of met gedestilleerd water, goed droogdeppen. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Schorpioen.

 

E


Epidoot

Epidoot kan groen of geelgroen van kleur zijn. De steen is doorzichtig met een glasachtige glans. Een Epidoot brengt lichaam en in balans en geeft inzichten.
Hardheid: 7 (HARD)
Vindplaats: Wereldwijd o.a. in Rusland, Italië, Zuid Afrika.
Verzorging: Epidoot kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren. Schoonmaken bij voorkeur met water.
Sterrenbeeld: Vissen & Waterman

F


Fluoriet

Fluoriet kan donkergeel, groen, blauw, violet , zwart van kleur zijn of multi gekleurd. De steen is doorzichtig met een glasachtige glans. Fluoriet is een  beschermende en stabiliserende steen, die het zelfvertrouwen vergroot en helpt  structuur te brengen in ons leven. Sieraden met Fluoriet is goed om te dragen tijdens het studeren omdat het de concentratie bevordert, zorgt voor een snelle informatieverwerking en helpt om verbanden te leggen met al aanwezige kennis. Het beschermt tegen en reinigt  elektromagnetische straling (bijvoorbeeld van computers en mobiele telefoons).
Hardheid: 4 (ZACHT)
Vindplaats: Wereldwijd, belangrijkste vindplaatsen zijn Brazilië en India.
Verzorging:  Fluoriet kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren. Schoonmaken bij voorkeur met een zachte droge doek. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Waterman & Vissen.

G


Goudsteen

Goudsteen is een kunstmatige steen gemaakt van een glassoort verwerkt met koperdeeltjes. De koperdeeltjes in Goudsteen geeft een glitter-effect. De steen kan rood/bruin of donkerblauw van kleur zijn. De steen werd voor het eerst gemaakt door alchemisten die probeerden goud te maken. Sieraden met goudsteen wordt al eeuwen gedragen vanwege haar positieve werking. Het dragen van een armband, ketting, ring met goudsteen geeft kracht, energie en hoop, helpt om te doelen te bereiken, bevordert ambitie en werkt opbeurend.
Hardheid: (HARD)
Vindplaats: Door mensen vervaardigd.
Verzorging: Schoonmaken bij voorkeur met water of in een warm sopje met een zacht, vloeibaar afwasmiddel. 
Sterrenbeeld: Weegschaal.

Granaat

De naam "granaat" is afkomstig van woord granaatappel een plant met rode zaden die lijken op veel gevonden granaatkristallen. Granaat kan rood, bruin, oranje, groen en zwart van kleur zijn.. De steen is doorzichtig tot doorschijnend met een glans. Granaat is de perfecte steen voor crisissituaties. Het dragen van een ring, armband of ander sieraad met granaat geeft kracht, energie, doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen, zelfvertrouwen, wilskracht en vitaliteit.
Hardheid: 6,5 - 7,5  (HARD)
Vindplaats: Wereldwijd o.a.  India, Kenia, Madagaskar, Mozambique, Nigeria, Sri Lanka en Tanzania.
Verzorging: Granaat mag niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen. Schoonmaken bij voorkeur met lauwwarm water. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Ram, Leeuw & Schorpioen.

H


Hematiet

Hematiet is een vrij zware roodbruin tot zwartgrijs, soms iriserend mineraal met een metaalglans. Hematiet werkt aardend, beschermend en harmoniserend. Het dragen van sieraden met hematiet geeft zelfvertrouwen, verbetert uw humeur, vergroot het zelfrespect en versterkt de wilskracht . Draag bijv. een ketting, armband of ring met hematiet voor meer balans.
Hardheid: 5- 6,5  (ZACHT)
Vindplaats: Wereldwijd
Verzorging: Schoonmaken bij voorkeur met een zachte droge doek. Contact met water zo veel mogelijk vermijden. Net als ijzer zal Hematiet gaan roesten als het in contact komt met vocht.
Sterrenbeeld: Ram.

Howliet

Howliet is een ondoorzichtige witte steen met bruine, grijze of zwarte aders. Howliet werkt kalmerend en versterkt positieve eigenschappen. Een sieraad met howliet helpt de drager woede en boosheid onder controle  te krijgen en om minder kritisch te zijn. Ook helpt het dragen van bijv. een armband, ketting of ander sieraad met howliet stenen om ambitie, geheugen, intelligentie, geduld en intuïtie te versterken.
Hardheid: 3 - 3,5  (ZACHT)
Vindplaats: Howliet is tamelijk zeldzaam en wordt vooral gevonden in Canada en Californië.
Verzorging: Vermijd contact met parfum-houdende producten en transpiratie om dofheid en verkleuringen van de steen te voorkomen. Schoonmaken bij voorkeur met een zachte droge doek. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Tweelingen. 

I


Ijskwarts/Nirvana kwarts

Ijskwarts/Nirvana kwarts zijn zeldzame roze, witte kwartskristallen uit de Himalaya gebergte. De ijskwarts geeft spirituele verlichting. Het is een goede steen om mee te mediteren.
Hardheid: 7 (HARD)
Vindplaats: Himalaya gebergte
Verzorging: Schoonmaken bij voorkeur met een zachte droge doek. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Waterman.

J


Jade

Jade is een verzamelnaam naam van verschillende mineralen die als edelstenen worden gebruikt: jadeïet en nefriet. Jade kent veel verschillende kleuren: van zeer licht tot zeer donker  groen, bruin, zwart of wit. De steen is doorschijnend tot opaak met een glasachtige tot zijdeglans. Jade staat bekend als een gelukbrengende edelsteen. De edelsteen jade  bevordert de positieve energie en beschermt tegen negatieve en is daarom zo geliefd als amulet. Draag een ring, armband of ander sieraad met jade voor harmonie en evenwicht.
Hardheid: 6 - 7 (HARD)
Vindplaats: Australië, Duitsland, China, Polen Mexico, USA.
Verzorging: Schoonmaken bij voorkeur met een zachte doek met water of in een warm sopje met een milde zeep. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Weegschaal.

K


Kattenoog

Kattenoog is een kwartsvariëteit en lijkt op tijgeroog en valkenoog. Maar de insluitsels bestaan uit amfiboliet of serpentineasbest, dit geeft de steen na het slijpen het fraaie kattenoogeffect met een kleurschakering van wit, grijs en groen.Er zijn twee edelstenen die kattenoog genoemd worden: een zilvergrijze kwarts variant en een geelgroene beryl soort.
Hardheid: 6 - 7 (HARD)
Vindplaats: Zuid-Afrika, Mexico, West Australië, China, India en Myanmar. 
Verzorging: Schoonmaken bij voorkeur met water of in een warm sopje met een zacht, vloeibaar afwasmiddel. 
Sterrenbeeld: Tweelingen.

Kyaniet

Kyaniet/distheen is een in laagjes opgebouwde blauwe, groene, grijze of zwarte kristal met een glasachtige tot parelglans . Kyaniet is een rustgevende steen. Kyaniet brengt innerlijke rust en helderheid.
Hardheid: 4 in de lengte (ZACHT) - 7 in de breedte (HARD)
Vindplaats: India, Zuidoost-Azië, De VS, Afrika en Europa.
Verzorging: Kyaniet is kwetsbaar. Vermijd botsen en stoten en contact met parfum-houdende producten om beschadigingen van de steen te voorkomen. Reinigen met een vochtige zachte doek.  Alleen met water gebruik nooit schoonmaakmiddelen. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld:  Tweelingen, Weegschaal, Boogschutter & Steenbok.

L


Labradoriet

Labradoriet komt in verschillende kleuren voor. Meestal is de steen grijs, wit of groen met een mooie blauwe, gele of groene glans. Labradoriet is een spirituele beschermende edelsteen.
Hardheid: 6,5 - 7 (HARD)
Vindplaats:  Canadese Labrador-schiereiland.
Verzorging: Schoonmaken bij voorkeur met water. Vermijd botsen en stoten en contact met parfum-houdende producten en transpiratie om dofheid en beschadigingen van de steen te voorkomen. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Leeuw, Schorpioen en Boogschutter.

M


Maansteen

Maansteen is parelachtig wit, geel tot blauw met een parelmoerglans de maansteen is genoemd naar de maan, vanwege deze glans en de zachte uitstraling van de steen. Is deze glans duidelijk blauw, dan wordt de edelsteen blauwe maansteen genoemd. Dat is het meest populaire type. Omdat de glans meegolft met de beweging van de steen, is maansteen een heel aantrekkelijke steen voor sieraden. Maansteen is de steen van de hoop. De steen staat voor intuïtie, gevoel, liefde en vruchtbaarheid. Het dragen van sieraden met maansteen vergroot het korte termijngeheugen. Sieraden met maansteen is daarom zeer geschikt voor studenten. Draag bijv. een ring, armband of ander sieraad met maansteen voor een jeugdige en vrolijke uitstraling. Maansteen kun je energetisch reinigen door het een nachtje in maanlicht te zetten - bij voorkeur de volle maan.
Hardheid: 6 - 6,5 (HARD)
Vindplaats:  Australië, de Centrale Alpen, Mexico, Madagaskar, Myanmar, Noorwegen, Polen, India, Sri Lanka en de Verenigde Staten.
Verzorging: Schoonmaken bij voorkeur met water. Vermijd botsen en stoten en contact met parfum-houdende producten en transpiratie om dofheid en beschadigingen van de steen te voorkomen. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Kreeft, Weegschaal & Schorpioen.

Marcasiet

Marcasiet /witijzer-pyriet is ijzersulfide mineraal. Marcasiet steentjes zijn vooral terug te vinden in oude antieke of vintage sieraden. Het is een niet doorschijnende fonkeldende donkere grijze of zwarte steen met een goud of groene gloed. Het dragen van sieraden met marcasiet kan helpen om door te gaan en de juiste pad te vinden. Het stimuleert verbetert kracht en uithoudingsvermogen en helpt discipline te ontwikkelen en blokkades weg te nemen.
Hardheid: 6 - 6,5 (GEMIDDELD HARD)
Vindplaats:   Cap Blanc-Nez (Calais, FR.)
Verzorging: Schoonmaken bij voorkeur met water, goed afdrogen met een zachte doek.
Sterrenbeeld: Weegschaal.

Moodsteen

Een Moodsteen, stemmings steen, van kleur veranderende steen is een huls van glas of acryl gevuld met thermochrome vloeibare kristallen. Als reactie op temperatuursveranderingen gaan deze vloeibare kristallen draaien waardoor ze van kleur gaan veranderen. De kleur van de steen is dus afhankelijk van temperatuur. In 1975 produceerden de New Yorkse uitvinders Maris Ambats en Josh Reynolds de eerste stemmingsring. Deze ringen werden een groot succes. De ringen met moodstenen weerspiegelden de verandering van de lichaamstemperatuur die mogelijk verband hield met de emoties van de drager. Als je bijvoorbeeld gestresst bent worden je handen kouder. De koelere temperatuur van je vingers zorgt ervor dat de moodsteen van de ring geel of grijs wordt. Als je opgewonden bent krijg je warme handen. Door de warmte van je vingers zal de moodsteen blauw of paars kleuren. Als je de ring niet om hebt of als deze helemaal koud is kan deze zwart of donkergrijs kleuren. Moodrings zijn dus eigenlijk mooie kristallen thermometers. Afhankelijk van hoe je de temperatuur interpreteert kan het iets over de stemming van de drager zeggen. 
Paars: Gelukkig, romantisch.
Geel: Zenuwachtig, ongelukkig, 
Groen: Gemiddeld, kalm
Blauw: Ontspannen
Grijs: Gespannen, angstig
Zwart: Koud, gespannen, nerveus

Morganiet

Morganiet is een doorzichtige tot doorschijnende steen in zachtroze, zalmroze of paars met een glasachtige glans. De steen behoort tot de beryl-familie. Morganiet staat voor de liefde. De edelsteen helpt jezelf te accepteren zoals je bent en helpt je om de ware te vinden en over liefdesverdiet heen te komen.
Hardheid: 7,5 - 8 (HARD)
Vindplaats: O.a. de VS, Mozambique, Zimbabwe, Namibië, China, Rusland (Oeral), Italië (Elba) en Kazachstan.
Verzorging: Schoonmaken bij voorkeur met een zachte droge doek. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Stier.

N


Nevelsteen

Een nevelsteen (ook wel, Nebula, Jaspis kamballa of Jaspis kambaba genoemd) is een vulkanische zwarte steen met groene kringen. De Nevelsteen helpt om innerlijke kracht en balans te herstellen.
Hardheid: 6 - 7 (HARD)
Vindplaats: Mexico en VS.
Verzorging: Schoonmaken bij voorkeur met water. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Weegschaal.
Sterrenbeeld: Maagd.

O


Obsidiaan

Obsidiaan is ontstaan uit snel afgekoeld lava. De steen is meestal donkergroen tot zwart soms met witte of rode vlekjes. Obsidiaan heb een glasachtige glans met kattenoogeffect. Obsidiaan is een inzichtgevende steen. Het brengt de oorzaak van verdrongen en weggestopte emoties naar boven. Het dragen van sieraden met Obsidiaan helpt om inzicht in jezelf te krijgen. 
Hardheid: 5 - 6 (ZACHT)
Vindplaats: Werelwijd o.a. in Mexico, China.
Verzorging: Bij voorkeur schoonmaken met een zachte droge doek. Deze edelsteen nooit ultrasoon reinigen.
Sterrenbeeld: Schorpioen & Steenbok.

Onyx

De onyx is een kwarts. Het dragen van sieraden met onyx kan helpen bij stressvolle situaties en rouwverwerking. De onyx steen geeft steun, kracht en doorzettingsvermogen en helpt doelen te bereiken. Onyx stimuleert analytisch denken, logica, concentratie en helpt om een nuchtere en realistische houding aan te nemen.
Hardheid: 7 (HARD)
Vindplaats: Brazilië, India, Madagaskar en Uruguay.
Verzorging: Schoonmaken bij voorkeur met water of in een warm sopje met een zacht, vloeibaar afwasmiddel of milde zeep. 
Sterrenbeeld: Steenbok.

Opaal

Het dragen van sieraden met Opaal maakt vrolijk, positief, vitaal, spontaan, creatief en kunstzinnig. Opaal staat voor liefde, passie, trouw en loyaliteit. Draag sieraden met Opaal voor een positieve werking op het geheugen.
Er bestaan verschillende soorten Opaal edelstenen:
Vuuropaal: Oranje met parelmoerglans.
Edelopaal: Edelopaal is een hoge kwaliteit opaal met rijke kleurenglans. Er zijn verschillende soorten edelopalen:
Witte opaal: Wit of lichtgetint met en een bont kleurenspel.
Zwarte opaal: Antraciet, donkerblauw, donkergroen of zwart.
Opaalmatrix: Een bandachtige vergroeiing of schubachtige ingroeiing van edelopaal met of in het moedergesteente.
Boulderopaal: Zwart, donkerbruin, donkerblauw of grijs met bonte kleurenspel.
Harlekijnopaal: Doorzichtig tot doorschijnend edelopaal met opvallende segmentachtige kleureffecten. Dit is ee van de meest geliefde opalen.
Jellyopaal: Blauwachtige groene edelopaal met beperkt kleurenspel.
Chrystalopaal: Kleurloos en glazig met een paar rode reflecties.
Girasol: Bijna kleurloos doorzichtig edelopaal met blauwachtige lichtschijn.
Synthetische opaal: Synthetische opalen zijn door de mens gemaakte opalen die dezelfde chemische samenstelling, interne structuur, fysische eigenschappen en uiterlijk hebben als natuurlijke opalen. Syntetische opalen zijn: LAB opaal, Andes opaal, gyrasol opaal, chrysopaal, Dendriet opaal/merliniet, Opaliet en opaline.
Hardheid: 5,5 - 6 (ZACHT)
Vindplaats: Australië.
Verzorging: Opaal mag niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen en droge omgevingen. Opaal kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.  Schoonmaken bij voorkeur met lauwwarm water. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Kreeft, Schorpioen, Boogschutter & Vissen.

P


Parels

Het dragen van sieraden met parels staat voor rust, verlichting, acceptatie en vrede. Draag een armband, oorbellen, ring of ander sieraad met parels om te helpen bij verdriet en verwerking. Parels is een organisch materiaal en is daarom veel kwetsbaarder dan de meeste edelstenen. Het beste is om parelsieraden zo min mogelijk bloot te stellen aan chemicaliën, cosmetica, schoonmaakmiddelen, zeep en fel zonlicht. Na een poetsbuurt met een vochtige zachte doek gaan parels weer mooi glanzen. 
Hardheid: 2,5 - 5 (ZACHT)
Vindplaats: De meeste parels worden gekweekt. In de natuur komen ze o.a. voor in Iran, Sri Lanka, de Perzische Golf, Saoedi-Arabië, Zuid-India (Golf van Mannar).
Verzorging: Parels zijn kwetsbaar. Vermijd botsen en stoten en contact met parfum-houdende producten om beschadigingen van de parels te voorkomen. Reinigen met een vochtige zachte doek.  Alleen met water gebruik nooit schoonmaakmiddelen. Parels nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Kreeft & Tweelingen.

Parelmoer

Parelmoer is de binnenkant van een schelp. Parelmoer is glad en glanzend en reflecteerd alle kleuren van de regenboog. Parelmoer is de kleur van het zelfbewustzijn. Het dragen van sieraden met parelmoer geeft kracht en zuivert de geest. 
Vindplaats: Azië, VS, De Stille Oceaan.
Verzorging: Parelmoer is kwetsbaar. Reinigen met een vochtige zachte doek.  Alleen met water gebruik nooit schoonmaakmiddelen. Parelmoer nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Kreeft & Tweelingen.

Q


Quantum quattro

Quantum quattro is  groen met blauw van kleur. Het bestaat uit chrysocolla, dioptaas in rookkwarts, malachiet en shattuckiet. Quantum quattro edelsteen helpt om negatieve emoties los te laten. Draag sieraden met Quantum quattro om balans te brengen tussen licham en geest.
Hardheid: 7 (HARD)
Vindplaats: Namibië.
Verzorging: Quantum quattro kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren. Schoonmaken bij voorkeur met een zachte droge doek. Contact met water zo veel mogelijk vermijden. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Maagd, Stier & Waterman.

R


Robijn

De robijn is een rode edelsteen. Het dragen van sieraden met robijn geeft kracht en energie, stimuleert passie, hartstocht, motivatie, enthousiasme en spontaniteit. Draag een armband, ring of ander sieraad met robijn om te helpen bij concentratie en om realistische doelen te stellen.
Hardheid: 9 (HARD)
Vindplaats:  Afrika, Azië en Australië
Verzorging: Robijn mag niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen. Schoonmaken in een warm sopje met zacht, vloeibaar afwasmiddel. Voorzichtig borstelen met een zachte tandenborstel. Daarna afspoelen onder lauwwarm, stromend water. Droogdeppen met een een zachte droge doek. Robijn kan worden gereinigd middels stoomreiniging of ultrasone reiniging.
Sterrenbeeld: Ram & Schorpioen.

Rozenkwarts

De prachtige roze rozekwarts heeft vaak een wat wolkig uiterlijk en behoort tot de kwarts-familie. De steen is (licht)roze doorschijnend met een glasachtige tot vettige glans. Rozenkwarts is bij uitstek de steen van het hart en de liefde. Rozenkwarts staat voor de liefde. Sieraden met rozenkwarts steen heeft een milde, zachte werking en werkt kalmerend bij verdriet en trauma’s en bevordert liefde en openheid. Het dragen van bijv. een ring, ketting of armband met rozenkwarts stimuleert ook creativiteit en fantasie.
Hardheid: 7 (HARD)
Vindplaats: O.a. Madagaskar, Brazilië, Ruusland, India, Japan en de VS.
Verzorging: Schoonmaken bij voorkeur met een zachte droge doek. Deze edelsteen nooit ultrasoon reinigen.
Sterrenbeeld: Stier, Kreeft & Weegschaal.

S


Saffier

De saffier is een kostbare edelsteen. Blauwe stenen van goede kwaliteit worden over het algemeen geclassificeerd als een van de meest waardevolle edelstenen. Saffier kan allerlei kleuren hebben, maar blauw is de kostbaarste en populairste kleur. De prachtig blauwe saffier roept het beeld op van rijke koningen en keizers, net zoals robijn, diamant en smaragd dat doen. Saffier geldt als een zeer spirituele steen en beschermt gezicht, geest en verstand.
Hardheid: 9 (HARD)
Vindplaats:  Thailand, India, Sri Lanka, Madagaskar, China (Shandong), Oost-Afrika en Myanmar, Australië en de VS.
Verzorging: Schoonmaken in een warm sopje met zacht, vloeibaar afwasmiddel. Voorzichtig borstelen met een zachte tandenborstel. Daarna afspoelen onder lauwwarm, stromend water. Droogdeppen met een een zachte droge doek. 
Sterrenbeeld: Stier, Maagd, Weegschaal & Boogschutter.

Shiva schelp

De shiva eye schelp/ oog van Sane Lucie/ Pacific Cat’s Eye is een deel bij de opening van de Tulbandschelp, een slakkenhuis van de Turban zeeslak. De schelp is creme wit met een bruine tot grijze spiraalvormige tekening. De tekening op de Shiva eye schelp hebt het uiterlijk van het derde oog van de god Shiva. De shiva schelp brengt geluk, biedt bescherming en geeft inzicht in dieper verborgen gevoelens.
Hardheid: 8,5 (HARD)
Vindplaats: Thailand, Indonesië, Australië.
Verzorging: Reinigen met een vochtige zachte doek. Doekje alleen met water zonder schoonmaakmiddelen. Niet ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Schorpioen, Vissen.

Sodaliet

Sodaliet is meestal blauw met witte aders, maar kan ook kleurloos, melkachtig wit, geel- tot groenachtig zijn. De steen is doorschijnend met een glasachtige tot vettige glans. Sodaliet geeft inzicht en helpt om trouw te zijn aan jezelf. Het bevordert zelfacceptatie, zelfrespect en zelfvertrouwen. Het helpt beperkende denk- en gedragspatronen te doorbreken zoals angsten en fobieën. Het bevordert vrijheidsdrang, idealisme, waarheid en het uiten van  mening en gevoelens. Sodaliet versterkt logica, rationeel denken en objectiviteit en verenigt dit met de intuïtie. De steen absorbeert elektromagnetische straling van bijvoorbeeld computers en mobiele telefoons en stimuleert een diepe, inzichtgevende meditatie. Sodaliet kan ook goed in een groep gebruikt worden om harmonie, vertrouwen en solidariteit te versterken. Dankzij het bestanddeel natrium is de sodaliet desinfecterend.
Hardheid:(GEMIDDELD HARD)
Vindplaats:  Groenland.
Verzorging: Schoonmaken bij voorkeur met een zachte droge doek. Niet ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Boogschutter.

Spinel

Spinel edelsteen is zwart, rood, roze, blauw of paars.  Spinel is door de kleur lastig te onderscheiden van robijn. Spinel is een harde steen en zodra er zonlicht op komt onstaat er een mooie glanseffect, sommige hebben en kattenoogeffect. Spinel edelsteen geeft kracht, doorzettingsvermogen en werkt verjongend.
Hardheid: 8 (HARD)
Vindplaats: Thailand, Cambodja, Laos, Madagaskar, Kenia. Pakistan, Afghanistan, Brazilië.VS, Canada, Ontario,Tadzjikistan, Noorwegen, Finland, Italië, en Duitsland.
Verzorging: Schoonmaken bij voorkeur met een zachte droge doek. Deze edelsteen nooit ultrasoon reinigen.
Sterrenbeeld: Schorpioen


 

Strass

Strass steentjes zijn fonkelende imitatiediamanten die zijn gemaakt van glas of acryl. Strass-steentjes zijn verkrijgbaar in alle denkbare sieraden maar zijn ook los te koop en kunnen op bijvoorbeeld kleding worden geplakt,mobiele telefoons,fotoboeken. Sieraden, kleding en accessoires met strass kan op alle momenten van de dag en bij nagenoeg alle gelegenheden worden gedragen. Het effect is altijd glamoureus. Wie gaat voor een glitter en glamour outfit maakt met strass altijd een goede keus. Op feesten e.d. heeft een simpele ketting van strass al een Koninklijke uitstraling. Strass werd al in de 18e eeuw uitgevonden en werd een gigantisch succes. En dat is het nu nog steeds. Afgelopen jaren is strass onderdeel van de 'bling bling' trend. Bling bling staat voor alles dat glinstert, glittert en fonkelt.

Swarovski

De Swarovski kristallen, die in Zwitserland worden gemaakt, worden gezien als de beste kristallen ter wereld. Swarovski kristallen zijn vernoemd naar de uitvinder; Daniel Swarovski .Hij heeft in 1892 een manier bedacht om glas te kunnen slijpen zoals diamanten geslepen worden. Door deze manier van slijpen ontstaat er een mooie fonkeling in het glas: bijzonder mooi om te verwerken in sieraden. Daniel Swarovski heeft samen met o.a. modehuis Dior bedacht een speciale glans, de Aurora Borealis (ook wel genoemd: 'noorderlicht'), toe te voegen aan hun kristallen. Deze glans heeft ervoor gezorgd dat het glaskristal een luxe uitstraling heeft gekregen.

T


Tijgeroog

Door de structuur van de tijgeroog steen ontstaat een lichtreflectie, die doet denken aan een echt tijgeroog. Tijgeroog is een beschermende steen. Het dragen van sieraden met tijgeroog steen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in onszelf en anderen. Draag een ketting, ring, oorbellen of armband met tijgeroog in moeilijke periodes om makkelijker afstand te nemen,  kracht, moed en zelfvertrouwen te geven en doelen te bereiken.
Hardheid: 7 (HARD)
Vindplaats: O.a. Afrika, India, Mexico, Californië en Australië.
Verzorging: Schoonmaken bij voorkeur met water.
Sterrenbeeld: Tweelingen & Leeuw.

Toermalijnkwarts

Toermalijnkwarts is een combinatie van bergkristal ingesloten met zwarte toermalijn. Toermalijnkwarts is een heldere tranparante steen (bergkristal) met zwarte spikkels en strepen van Toermalijn. Deze edelsteen heeft een sterk reinigende en beschermende werking. Het dragen van een armband, ketting of ander sieraad met toermalijnkwarts brengt balans in lichaam en geest en zet negatieve energie, gedragspatronen en gedachtes om in positieve.
Hardheid: 7 - 7,5 (HARD)
Vindplaats: O.a. Brazilië, Afghanistan, Frankrijk, Zweden en de VS.
Verzorging: Schoonmaken bij voorkeur met een zachte droge doek. Deze edelsteen nooit ultrasoon reinigen.
Sterrenbeeld: Weegschaal, Schorpioen & Steenbok.

Topaas

Topaas edelsteen is transperant, bordeaux, geel, oranje, wit, grijs of blauw en doorschijnend met een glasachtige glans. Topaas is de steen van liefde en geluk en zorgt voor rust en harmonie. 
Hardheid: 8 (HARD)
Vindplaats: Nederland, Duitsland.
Verzorging: Topaas kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren. Schoonmaken bij voorkeur met een zachte droge doek. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Tweelingen & Boogschutter.

Turkoois

Turkoois is blauw, groenblauw of groen van kleur met zwarte, grijze of bruine aderen. De steen hebt een glasachtige tot vettige glans. Turkoois is een sterk geneeskrachtige, zuiverende en beschermende steen.
Het dragen van turkoois sieraden brengt evenwicht: turkoois steen kan kalmerend werken en voor innerlijke rust zorgen maar werkt ook vitaliseren bij uitputting. Kies voor een turkoois ketting, armband of ring om u te beschermen tegen negatieve energie, straling, invloeden en stoffen van buitenaf.
Hardheid: 5 - 6 (ZACHT)
Vindplaats: Mexico, de VS, China en Iran.
Verzorging: Vermijd contact met vocht, parfum-houdende producten en transpiratie om dofheid en verkleuringen van de steen te voorkomen. Schoonmaken bij voorkeur met een zachte droge doek. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Waterman & Vissen.

U


Uvaroviet

Uvaroviet is een zeldzame groene granaat edelsteen. Uvaroviet is mosgoren tot donkergroen met glinsterende deeltjes met glasachtige glans. Uvaroviet bevordert rijkdom en welvaart.
Hardheid: 6,5 - 7,5 (HARD)
Vindplaats: O.a. Finland, Italië en Turkije. Grootste vindplaats Rusland (Oeralgebergte)
Verzorging: Afnemen met een zachte droge doek. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Waterman.

V


Varisciet

Varisciet is een kleurloze, groene of blauwgroene edelsteen met witte strepen. Varisciet helpt om jezelf te zijn, geeft hoop en stimuleert de geest. 
Hardheid: 4 - 5 (ZACHT)
Vindplaats: Duitsland.
Verzorging: Vermijd contact met vocht, parfum-houdende producten en transpiratie om dofheid en verkleuringen van de steen te voorkomen. Schoonmaken bij voorkeur met een zachte droge doek. Deze edelsteen nooit ultrasoon reinigen.
Sterrenbeeld: Kreeft.

Versteend hout/Houtsteen

Versteend hout is fossiel hout van miljoenen jaren oud. Door de jaren heen is het hout omgezet in kwarts. Versteend hout komt in verschillende kleuren voor, meestal de kleuren van hout.
Varisciet is een kleurloze, groene of blauwgroene edelsteen met witte strepen. Varisciet helpt om jezelf te zijn, geeft hoop en stimuleert de geest. 
Hardheid: 7 (HARD)
Vindplaats:  Argentinië, België, Cuba, Duitsland, Griekenland, Kerguelen, Namibië, Oostenrijk, Tsjechië en de VS.
Verzorging: Bij voorkeur schoonmaken met lauwwarm water. Deze steen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Waterman.

Vesuvianiet/Idocraas

Vesuvianiet is een doorzichtige kristal met spikkels. De kristal is meestal groen of geel van kleur, maar kan ik alle kleuren voorkomen. Vesuvianiet helpt om negatieve gevoelens los te laten.
Hardheid: 7 (HARD)
Vindplaats:  Italië, Rusland, Brazilië, Mexico en Californië.
Verzorging: Bij voorkeur schoonmaken met water. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Boogschutter, Steenbok.

W


Wonderstone

Wonderstone is een zandsteen met bruine, rode strepen. Er bestaan verschillende soorten Wonderstone zandstenen zoals Kenab, Utah, Sedona. Wonderstone is een helende steen en reinigende steen. De edelsteen ontspant en zorgt voor stabiliteit en evenwicht.
Hardheid: 7 (HARD)
Vindplaats: De VS; Sedona, Arizona en Grand Canyon.
Verzorging: Bij voorkeur schoonmaken met een zachte droge doek. Contact met water zo veel mogelijk vermijden. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Vissen.

Z


Zirkoon

De natuurlijke kleur van zirkoon varieert van kleurloos, goudgeel en rood tot bruin. De steen is doorzichtig tot doorschijnend met een glans. Zirkoon is niet het zelfde als de synthetische zirkonia steen. Zirkoon beschermt tegen alle vormen van negatieve energie, aanhechtingen, anderen die energie wegnemen, spirituele aanvallen en afhankelijkheid. Het helpt  om ideeën, voornemens en dromen om te zetten in realiteit.
Hardheid: 7,5 (HARD)
Vindplaats: O.a. Nederland, India, de VS, Australië, Sri Lanka en Zuid-Afrika.
Verzorging:  Zirkoon kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren. Bij voorkeur schoonmaken met een zachte droge doek. Deze edelsteen nooit ultrasoon reinigen.
Sterrenbeeld: Waterman & Schorpioen.

Zirkonia

Zirkonia is een synthetische steen. Het materiaal van de zirkonia heeft optische eigenschappen die dichter bij de kenmerken van diamant komen dan die van welk ander materiaal ook. Het is niet eenvoudig om met het menselijk oog het verschil te onderscheiden. Zirkonia is dan ook populair als imitatiediamant in een ring. Net als diamant kan zirkonia geslepen worden in verschillende vormen om in sieraden te verwerken.

Zoisiet

Zoisiet is een fraai mineraal meestal roze, grijs, blauw of groen of een combinatie van deze kleuren met parelmoerglans. Zoisiet helpt tegen negatieve invloeden van anderen. De steen heeft de eigenschap om negatieve energie en gedragingen om te zetten in positieve. Het dragen van sieraden met Zoisiet helpt om zelfstandig te worden en en eigen oordeel te vormen, versterkt inspiratie en wilskracht. Draag bijv. een ring, ketting of een armband met Zoisiet om zelfdestructief gedrag te verminderen en creativiteit bevorderd. Zoisiet is een traag werkende steen en dient dus gedurende langere tijd gedragen te worden.
Hardheid: 6,5 (HARD)
Vindplaats: O.a. Oostenrijk, Oost-Afrika, Italië en Pakistan
Verzorging: Bij voorkeur schoonmaken met een zachte droge doek. Deze edelsteen nooit ultrasoon of met stoom reinigen.
Sterrenbeeld: Ram & Maagd


 


 Sieraden advies   Sieraden onderhouden    Zilver testen    Ringmatentabel    Oorbel matentabel    Armbandmaat opmeten
 Kettinglengtes    Soorten schakels  Kleurgebruik   Edelstenen   Materiaalsoorten    Gelukssymbolen 


 

pijltop.jpg

Sorteer op
 • Zilveren turkoois oorbellen
  Zilveren turkoois oorbellen

  Sterling zilver Turkoois oorbellen
  Echt zilveren oorknopjes met echt Turkoois edelsteenUitstekende kwaliteit echt sterling zilveren sieraden met 925 zilver merkjes.
  Echt zilveren oorbellen, zilver kettingen, zilveren armbanden,…

  € 17,90
Sorteer op
© 2011 - 2023 Goudkat | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel