Sieraden schoonmaken

 

Sieraden kunnen door het dragen dof worden of hun kleur verliezen. Gelukkig is het eenvoudig om sieraden schoon te maken en te laten glanzen zodat ze er weer als nieuw uitzien. Om sieraden zo lang mogelijk mooi te houden en te beschermen tegen vlekken en krasjes zijn er verschillende manieren hoe je armbanden, oorbellen, kettingen en andere sieraden veilig kunt bewaren en onderhouden. Behandel je sieraden met een beetje liefde dan blijven ze op hun mooist.

 

Sieraden schoonmaken

Zilveren, stalen, titanium en gouden sieraden schoonmaken
Maak in een kommetje een warm sopje met afwasmiddel. Borstel het sieraad voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel. Afspoelen met lauw water. Dep hem daarna voorzichtig droog met een zachte, niet pluizende doek. Laat de sieraden nog ongeveer een uur op een stuk papier drogen. Zorg ervoor dat de sieraden goed droog zijn voordat ze worden opgeborgen. Wij raden het af om (zilveren) sieraden schoon te maken met huishoudmiddeltjes zoals soda, azijn, citroen en dergelijke. Huishoudmiddeltjes en voedingswaren lijkt onschuldig om een keer uit te proberen maar tast zilver en andere materialen aan en kan het zelfs deels oplossen. Het zal in het begin misschien niet zo erg opvallen maar na veelvuldig gebruik komen er steeds meer duidelijk zichtbare beschadigingen.

Zilveren en gouden sieraden laten glanzen
Om je zilveren of gouden sieraden weer te laten glanzen kan je het mooi glanzend oppoetsen/ polijsten met een zilver/goudpoetsdoek. Let op: een zilver of goudpoetsdoek mag nooit gewassen worden. Voor het beste resultaat maak je het sieraad eerst goed schoon voordat je het gaat polijsten met een zilverpoetsdoek. Werkt dit niet voldoende of wilt je sneller resultaat dan kan je altijd nog gebruik maken van een zilverpoetsmiddel. Na het gebruik van een poetsmiddel de sieraden goed afspoelen. 

Parels schoonmaken
Parels zijn kwetsbaar. Vermijd botsen en stoten en contact met parfum-houdende producten om beschadigingen van de parels te voorkomen. Poets parels met een vochtige zachte doek. Alleen met water gebruik nooit schoonmaakmiddelen. Na een poetsbuurt gaan de parels weer mooi glanzen. Parels nooit ultrasoon of met stoom reinigen. 

Edelstenen schoonmaken
Edelstenen zoals Agaat, Diamant, Goudsteen, Jade, Kattenoog, Onyx, Robijn, Saffier knappen zichtbaar op van een lauw zeepsopje met milde zeep. Borstel de sieraden hierin voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel of doek, spoel ze af en droog ze met een zachte, niet pluizende doek. Kwetsbare edelstenen zoals Amethist, Aquamarijn, Citrien, Labradoriet, Maansteen, Marcasiet, Opaal en Tijgeroog mogen alleen met water schoongemaakt worden. Sommige edelstenen zoals Bergkristal, Spinel, Topaas, Turkoois, Hematiet, Howliet, Rozenkwarts en Morganiet kunnen beter niet in contact komen met water. Deze edelstenen kunnen schoongepoetst worden met een zachte droge doek. Meer informatie over verzorging van verschillende soorten edelstenen..

Diamanten schoonmaken
Diamanten sieraden kunnen dof worden en glans verliezen. Reinig diamanten gemiddeld één keer per maand. Maak in een kommetje een warm sopje met een zacht, vloeibaar afwasmiddel. Borstel de diamant hierin voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel. Spoel de diamanten onder warm, stromend water af. Dep hem daarna droog met een zachte, niet pluizende doek. Een diamant kan eventueel ook met een vloeibare juwelenreiniger worden schoongemaakt.

 

Sieraden mooi houden

Dragen
Kan ik douchen met zilveren, gouden of stalen sieraden? Dit is de meest gestelde vraag over sieraden. Het is beter om sieraden niet te dragen tijdens het douchen en slapen, huishoudelijk of ruw werk en bij het sporten. Sieraden kunnen beschadigen door harde stoten en bepaalde schoonmaakmiddelen zoals chloor en zout. Laat je sieraden niet in contact komen met parfum, bodylotion en olieën. Bescherm je sieraden tegen fel zonlicht, want parels en sommige edelstenen kunnen verkleuren.

Bewaren
Bewaar sieraden los van elkaar zodat er geen krassen of beschadigingen op parels of steentjes komen. Laat sieraden niet in de badkamer liggen, door vocht kunnen sommige sieraden verkleuren. Wees voorzichtig met parfum en bodylotion, sommige sieraden kunnen hierdoor groen of blauw uitslaan. Voorkom dat zilveren sieraden snel donker verkleuren, door het goed op te bergen in een sieradendoos samen met een (schoolbord)krijtje. Een (schoolbord)krijtje zorgt ervoor dat de sieraden mooi glanzend blijven.

Kostbare juwelen onderhouden         
Laat je kostbare sieraden een keer per jaar door een juwelier controleren op slijtage e.d.  Je sieraad krijgt meteen een professionele schoonmaak/polijstbeurt.     

 


 Sieraden advies   Sieraden onderhouden    Zilver testen    Ringmatentabel    Oorbel matentabel    Armbandmaat opmeten
 Kettinglengtes    Soorten schakels  Kleurgebruik   Edelstenen   Materiaalsoorten    Gelukssymbolen 


pijltop.jpg

© Copyright Goudkat. Alle rechten voorbehouden.

 

© 2011 - 2023 Goudkat | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel